13 mai 2021
AI a devenit un termen generic pentru aplicațiile care îndeplinesc activități complexe și care înainte au necesitat o contribuție umană, cum ar fi comunicarea online cu clienții sau jocul de șah. Termenul este utilizat adesea în mod interschimbabil cu subdomeniile sale, care includ machine learning (ML) și deep learning.
Cu toate acestea, există diferențe. De exemplu, Machine Learning se axează pe construcția de sisteme care pot învăța sau își pot îmbunătăți performanțele în funcție de datele pe care le procesează. Este important să rețineți că, deși toate sistemele machine learning sunt IA, nu toate IA sunt machine learning.
Pentru a obține întreaga valoare de la IA, multe companii fac investiții semnificative în echipele de știință a datelor. Știința datelor combină statisticile, computerele și cunoștințele de afaceri pentru a extrage valoare din diverse surse de date.
Dezvoltatorii utilizează inteligența artificială pentru efectuarea mai eficientă a unor sarcini pe care, altfel, le-ar efectua manual, interacționarea cu clienții, identificarea tiparelor și rezolvarea problemelor. Pentru a începe să utilizeze AI, dezvoltatorii trebuie să dețină cunoștințe de matematică profunde și să fie familiarizați cu algoritmii.
Dacă vreți să utilizați inteligența artificială pentru a crea aplicații, cel mai bine este să începeți cu ceva mai simplu. Prin crearea unui proiect relativ simplu, similar jocului X și 0, de exemplu, veți învăța elementele de bază ale inteligenței artificiale. Învățarea prin practică reprezintă o modalitate excelentă de a dobândi orice abilitate, iar inteligența artificială nu face excepție. După ce ați finalizat cu succes unul sau mai multe proiecte la scară mică, puteți utiliza inteligența artificială în orice scop.
Principiul central al IA este de a reproduce – și apoi de a depăși – modul în care oamenii percep și interacționează cu lumea. Aceasta devine rapid fundamentul inovării. Susținută prin diverse forme de Machine Learning, care recunosc modelele din date, pentru a permite predicții, IA poate adăuga valoare afacerii dvs. prin
Tehnologia IA îmbunătățește performanța și productivitatea la nivel enterprise, prin automatizarea proceselor sau activităților care cândva necesitau intervenție umană. IA poate, de asemenea, da semnificație datelor la o scară la care nici un om nu a putut vreodată. Această funcționalitate poate aduce beneficii substanțiale pentru afaceri. De exemplu, Netflix utilizează machine learning pentru a oferi un nivel de personalizare care a ajutat compania să își dezvolte baza de clienți cu peste 25%.
Majoritatea companiilor au făcut din știința datelor o prioritate și investesc foarte mult în acest domeniu. Un sondaj McKinsey din 2021 privind AI a constatat că organizațiile care au implementat AI în cel puțin o funcție s-au dezvoltat cu 56%, față de 50% în urmă cu un an. În plus, 27% dintre respondenți au raportat că cel puțin 5% din venituri ar putea fi atribuite AI, față de 22%, anul trecut.
IA are valoare pentru majoritatea funcțiilor, afacerilor și domeniilor. Acesta include aplicații generale și specifice domeniului, cum ar fi
Potrivit Harvard Business Review, organizațiile utilizează în principal IA pentru
Dezvoltarea IA în toate domeniile este stimulată de trei factori.
Există mai multe etape de dezvoltare și de implementare a modelelor de machine learning, inclusiv instruirea și deducția. Instruirea și deducția pentru AI se referă la procesul de experimentare a modelelor de machine learning pentru a rezolva o problemă.
De exemplu, un inginer din domeniul machine learning poate experimenta diferite modele probabile pentru rezolvarea unei probleme, folosind viziunea computerului, cum ar fi detectarea fracturii unui os în imaginile cu raze X.
Pentru a îmbunătăți precizia acestor modele, inginerul trebuie să furnizeze date modelelor și să regleze parametrii până când aceștia ating un prag predefinit. Aceste cerințe privind instruirea, măsurate prin complexitatea modelelor, cresc exponențial în fiecare an.
Tehnologiile de infrastructură esențiale pentru instruirea AI la scară includ rețelele de clustere, cum ar fi RDMA și InfiniBand, computingul GPU Bare Metal și stocarea la performanțe ridicate.
Există numeroase relatări de succes care demonstrează valoarea IA. Organizațiile care adaugă Machine Learning și interacțiuni cognitive la procesele tradiționale de afaceri pot îmbunătăți semnificativ experiența utilizatorilor și productivitatea.
Cu toate acestea, există unele piedici. Puține companii au implementat IA la scară, din mai multe motive. De exemplu, dacă aceștia nu utilizează computingul în cloud, proiectele de machine learning necesită adesea resurse mari pentru puterea de calcul. De asemenea, acestea sunt dificil de construit și necesită o expertiză care are o cerere mare pe piață, dar o ofertă limitată. Dacă știți când și unde să încorporați aceste proiecte, precum și când să apelați la o terță parte, veți reduce o parte din aceste dificultăți.
IA este factorul determinant din spatele unor povești de succes semnificative.
Apariția soluțiilor și instrumentelor bazate pe IA înseamnă că mai multe companii pot profita de IA la un cost mai mic și în mai puțin timp. IA pregătită pentru utilizare se referă la soluțiile, instrumentele și software-urile care au fie funcționalități IA încorporate, fie automatizează procesul algoritmic de luare a deciziilor.
AI pregătită pentru utilizare include baze de date autonome cu reparare automată, modele prefabricate pentru recunoașterea imaginii și analize de text pentru diferite seturi de date.
Comunicați cu clienții prin boți de chat. Boții de chat utilizează procesarea limbajului natural pentru a înțelege clienții, pentru a putea pune întrebări și obține informații. Acești boți de chat învață în timp, astfel încât să poată adăuga o valoare mai mare interacțiunilor cu clienții.
Monitorizați centrul de date. Operațiunile IT pot fluidiza procesele de monitorizare cu o platformă cloud care integrează toate datele și monitorizează automat pragurile și anomaliile.
Efectuați analize de afaceri fără un expert. Instrumentele analitice cu o interfață de utilizator vizuală permit persoanelor fără cunoștințe tehnice să interogheze cu ușurință un sistem și să obțină un răspuns ușor de înțeles.
Obținerea rezultatelor maxime din IA – și evitarea problemelor care încetinesc implementările reușite – presupun implementarea unei culturi de echipă, care să sprijine pe deplin ecosistemul IA. În acest tip de mediu
Deoarece capacitățile AI au pătruns în principalele operațiuni ale companiilor, a apărut un nou concept: inteligența adaptivă. Aplicațiile de inteligență adaptivă ajută organizațiile să ia decizii de afaceri mai bune, combinând puterea datelor interne și externe în timp real cu știința decizională și cu infrastructura de calcul extrem de scalabilă.
Aceste aplicații fac în esență afacerea dvs. mai inteligentă. Acest lucru vă permite să le oferiți clienților dvs. produse, recomandări și servicii mai bune, toate acestea producând rezultate mai bune în afaceri.
IA reprezintă un imperativ strategic pentru orice afacere care dorește să obțină o eficiență mai mare, oportunități noi de venituri și să sporească loialitatea clienților. Devine rapid un avantaj competitiv pentru multe organizații. Cu IA, organizațiile pot realiza mai mult în mai puțin timp, pot crea experiențe personalizate și convingătoare pentru clienți și pot anticipa rezultatele de afaceri, pentru a stimula rentabilitatea.
Dar IA este încă o tehnologie nouă și complexă. Pentru a profita la maximum de aceasta, aveți nevoie de expertiză în ceea ce privește modul de a construi și gestiona soluțiile IA la scară. Un proiect IA de succes necesită mai mult decât pur și simplu angajarea unui expert în date. Pentru a asigura succesul IA, organizațiile trebuie să implementeze instrumentele, procesele și strategiile de gestionare adecvate.
Publicația Harvard Business Review face următoarele recomandări pentru a începe cu IA:
Nu se poate renunța la transformarea IA. Pentru a rămâne competitivă, fiecare organizație trebuie să îmbrățișeze IA și să construiască un ecosistem de IA. Companiile care nu reușesc să adopte IA în anumite condiții, în următorii 10 ani, vor rămâne în urmă.
Deși compania dvs. ar putea fi excepția, majoritatea companiilor nu dispun de talentul și expertiza interne pentru a dezvolta tipul de ecosistem și soluțiile care pot maximiza capacitățile IA.
Pentru un parcurs de succes în transformarea AI, care include dezvoltarea strategiei și accesul la instrumente, căutați un partener cu expertiză și cu un portofoliu vast în domeniul AI.
Înființarea unui centru de excelență în inteligență artificială înainte de începerea formării specifice organizației asigură o probabilitate mai mare de succes. Cartea noastră electronică explică motivele și oferă sfaturi pentru crearea unui CoE eficient.